Ședință administrativă la Protopopiatul Sibiu

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Dr. Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în data de 16.05.2024, a avut loc Ședința Administrativă a preoților din Protopopiatul Ortodox Român Sibiu.

În cadrul ședinței, P.C. pr. protopop Ioan Coșa a mulțumit preoților pentru implicarea și colaborarea în slujirea comună alături de Părintele Mitropolit, la Vecernia Floriilor și la Vecernia din Duminica Învierii Domnului, precum și la frumosul Pelerinaj de Înviere – bucurie revărsată peste tot orașul nostru.

S-au făcut comunicări de ordin administrativ din partea Centrului Eparhial, îndemnând la o mai bună sincronizare a preoților parohi în ceea ce privește realizarea tuturor proiectelor culturale și sociale ce se desfășoară în eparhia noastră. Părintele protopop, a prezentat în continuare detalii cu privire la organizarea Conferinței Preoțești de primăvară, care va avea loc în data de 3 iunie a.c. în Aula Facultății de Teologie ”Sf. Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu. Evenimentul se încadrează în tematica Anului omagial al pastoraţiei și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți.

În partea a doua a întâlnirii, tot în contextul Anului omagial, a fost susținută prelegerea cu titlul ”Forme ale pastorației și îngrijirii bolnavilor în Sfânta Scriptură”, de către P.C. pr. Antoniu Zorilă, de la Paraclisul Mitropolitan ”Sf. Ioan Iacob Românul”, din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice de pe str. George Coșbuc din Sibiu.

Părintele Antoniu a arătat printre altele, citându-l pe Jean-Claude Larchet, că boala trupească este într-un fel ”o corecție pe care Dumnezeu o aplică omului din pricina păcatelor sale, dar nu ca o sancțiune sau o pedeapsă, ci mai degrabă în sensul pozitiv pe care îl îmbracă verbul latin corrigere: a redresa, a reforma, a ameliora, a vindeca. Astfel, în mod paradoxal boala trupului devine în pronia lui Dumnezeu, un leac de tămăduire a sufletului”.

O altă idee frumoasă pe care a evidențiat-o părintele Antoniu, citându-l pe Sf. Vasile cel Mare, se referă la importanța plantelor medicinale: ”Dumnezeu știind mai dinainte că în urma căderii vor apărea și bolile, a rânduit plante medicinale pentru alinarea și tămăduirea celor suferinzi”. Și tot Dumnezeu i-a înțelepțit pe medici să descopere proprietățile tămăduitoare ale plantelor, lăsate de El în natură pentru toate neputințele noastre. Știința și religia nu se contrazic, ci se completează.

Astfel, părintele a arătat în continuare, că pe lângă îngrijirea medicală corespunzătoare, omul bolnav are nevoie și de o mângâiere sufletească pe măsură, care nu poate fi înlocuită cu niciun tratament medical. Aici au un rol foarte important slujitorii Bisericii, care sunt datori să folosească ca niște adevărați doctori de suflete, tot arsenalul duhovnicesc lăsat prin puterea Duhului Sfânt în Sfintele Taine.

La final, părintele protopop a mulțumit în numele tuturor, părintelui Antoniu pentru ideile pline de har pe care le-a punctat în cadrul prelegerii și pentru căldura sufletească pe care a transmis-o, îmbărbătându-ne și împrospătându-ne duhovnicește pe fiecare dintre cei prezenți.