Sfântul Ierarh Andrei Șaguna în centrul manifestărilor culturale din 1 decembrie

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a participat în contextul zilei naționale a României la manifestările ce marchează încheierea „Zilelor Șaguniene 2022”, la Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu, unde, în Palatul Asociațiunii a fost inaugurată SALA ȘAGUNA, spre cinstirea primului președinte al Asociațiunii.

Sala Șaguna ce conține o expoziție cu circulare ale Sfântului Ierarh emise de acesta pentru îndeplinirea scopului Asociațiunii, acestea fiind transliterate de către Dr. Bogdan Andriescu, cercetător în cadrul Bibliotecii Județene, o tiparniță pregătită cu un exemplar al Telegrafului Român, ziarul șagunian întemeiat în urmă cu aproape 170 de ani. Sala este împodobită cu tabloul Sfântului Ierarh pe care Asociațiunea l-a comandat pentru fiecare dintre președinții săi și care azi se află în patrimoniul Muzeului național Brukenthal, iar Arhiepiscopia a oferit temporar două dintre icoanele ce se aflau pe iconostasul Capelei grecești din Sibiu, contemporană cu Sfântul Ierarh și în care acesta a slujit, precum și obiecte din mobilierul ce a aparținut reședinței Sfântului Ierarh.

În debutul evenimentului, Părintele Mitropolit Laurențiu a oficiat o slujbă de binecuvântare a celei mai noi săli a Bibliotecii, închinată Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, vorbind celor prezenți despre importanța acestui eveniment cât și despre personalitatea Sfântului ierarh Andrei Șaguna.

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului a vorbit celor prezenți despre importanța acestui eveniment cât și despre personalitatea Sfântului ierarh Andrei Șaguna.

„Într-o zi de maximă însemnătate pentru poporul român prin care marcăm 104 ani de la Marea Unire și într-un an în care am sărbătorit centenarul încoronării de la Alba Iulia, salutăm inițiativa conducerii Bibliotecii Județene ASTRA ca în Palatul Asociațiunii să fie inaugurată o sală Andrei Șaguna.

Noi, în Mitropolia Ardealului ne găsim în timpul manifestărilor cultural-spirituale și liturgice prin care marcăm sărbătoarea acestui mare Bărbat al neamului românesc, din a cărui implicare și determinare ne hrănim până azi. La fel cum mari au fost și bărbații care la 1918 au determinat realizarea Marii Uniri.

Ori în acest context al zilei naționale și a sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Șaguna de ieri să inaugurăm o sală Șaguna, pe care, de fapt, ar trebui să o recunoaștem ca un birou al lui Șaguna, ca prim președinte al Astrei este de bun augur și acesta este și motivul pentru care am socotit de cuviință să binecuvântăm această inițiativă și să dovedim încă odată în plus implicațiile atât de profunde pe care marele Andrei Șaguna le-a reverberat prin activitatea sa pe plan bisericesc, dar iată, prin manifestarea de azi vedem că și pe plan național. Activitatea sa națională și cultural-educativă se vede din implicarea sa în edificarea ASTREI, din documentele care sunt aici expuse și care au fost transliterate pentru a le putea lectura mai ușor, noi, cei de azi. Și toate acestea sunt doar o mică parte din întreaga activitate a acestui sfânt al Bisericii și al Neamului”, a arătat ierarhul.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența arhim. Ioachim Tomoiagă, vicaru eparhial, a pr. prof. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie, a consilierilor eparhiali, a directorului Bibliotecii Astra, lect. dr. Răzvan Pop, a vicepreședintelui Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, administratorului județului Sibiu, Adrian Bibu, directorului interimar al Muzeului Național Brukenthal, dr. Alexandru Chituță, şefului Direcţiei Judeţene Sibiu a Arhivelor Naţionale, dr. Alexiu Tatu, directorului Direcției pentru Cultură Sibiu, dr. Dan Nanu.

După inaugurarea Sălii Șaguna a  fost lansat primul site dedicat Enciclopediei Române, lucrare de mare anvergură realizată de Corneliu Diaconovici sub egida ASTREI. Enciclopedia este disponibilă în format online la adresa: https://enciclopediaromaniei.eu/