Sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan la Sibiu

La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Naşterea Domnului” din Sibiu. În soborul slujitor s-au aflat eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man şi cei doi slujitori ai bisericii, părintele Ciprian Cândea, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului şi părintele Ioan Coşa, protopop de Sibiu, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Sibienii au venit în număr mare și în a treia zi de Praznic îmbrăcați în costume populare românești. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Timotei Popovici” dirijată de către pr. lect. dr. Dan-Alexandru Streza.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre virtuţile Sfântului Arhidiacon Ştefan, primul martir al Bisericii.

„Înainte de a muri mărturia lui a fost așa cum a spus Mântuitorul: Părinte, în mâinile Tale îmi dau Duhul.» S-a rugat lui Dumnezeu:« Doamne, primește duhul meu, primește sufletul meu.» Câtă înțelepciune, câtă căldură, câtă încredere! Dacă am fi și noi la fel în orice clipă a vieții, când ne dă Dumnezeu viață. Lucrul care l-a determinat pe El să fie atât de milostiv și atât de iubitor a fost și darul iertării. S-a rugat și a zis: «Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!» Este un lucru foarte interesant pentru noi. Noi zicem că iertăm, dar nu uităm. Spunem că am trecut peste toate, dar când avem prilejul să ne întâlnim cu cei care ne-au făcut o supărare, cât ar fi ea de mică, am spune da, am iertat, dar nu am uitat. Acesta este un lucru foarte greu de împlinit, dar atât de eliberator. Am iertat pentru ca să mă ierte Dumnezeu și pe mine, că eu de multe ori judec pe altul, dar nu mă judec pe mine și iată că Sfântul Ștefan a dat acest exemplu să-i iertăm pe toți dimprejur zicând Doamne, dacă ei din slăbiciune din neputința lor mi-au făcut ceva, cu atât mai mult când atentează la viață: „Nu le socoti lor păcatul acesta.”  a spus ierarhul.

Părintele protopop Ioan Coşa, a ținut să amintească credincioșilor prezenți de ce comunitatea bisericii „Nașterea Domnului” din Sibiu de pe strada Constituției menține această tradiție a Praznicului Nașterii Domnului, deoarece inclusiv ctitorirea bisericii începute în anul 2001 și Sfințită în anul 2006 este legată în mod direct de postul Crăciunului și de aceste zile de mare sărbătoare pentru creștini.

Momentul este astăzi real. Cuvintele „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu pe pământ pace, între oameni bunăvoire”. Și cum să nu fie așa? Pentru că Biserica noastră s-a învrednicit de darul minunat pe care Părintele nostru Mitropolit îl face an de an venind în mijlocul nostru. Cum să nu fie bucurie? Este încununarea zilelor de sărbătoare a Bisericii noastre, prin venirea în mijlocul nostru a Părintelui Mitropolit și de aceea, mulțumim lui Dumnezeu pentru toată, darea cea bună și pentru darul cel desăvârșit și pentru darul care îl revarsă peste noi, credincioșii, care avem această biserică cu hramul Nașterea Domnului. […] Cum să nu fie bucurie când avem în noiembrie anul acesta 15 ani de când Părintele Mitropolit a binecuvântat acțiunea socială, cantina noastră, care poartă expresia părintelui Nicolae Steinhardt «Dăruind vei dobândi!» și de 15 ani, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit, 50 de oameni iau o masă caldă la demisolul bisericii noastre. O masă de prânz zilnic.” a reiterat pr. Ioan Coşa, protopop de Sibiu.

Cu fiască supunere pr. Ciprian Cândea, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului a oferit la final Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, în semn de recunoștință pentru îndrumarea părintească în vremuri de încercare, o icoană cu Maica Preacurată.