Bustul istoricului şi arheologului Iuliu Paul, dezvelit la Muzeul de Istorie

Bustul istoricului, arheologuilui şi universitarului Iuliu Paul, a fost dezvelit, vineri, în curtea Muzeul de Istorie "Casa Altenberger" din Sibiu. Evenimentul a făcut parte din seria celor organizate de către Muzeul Naţional Brukenthal cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului.
Slujba de sfinţire a  a fost oficiată de către pr. Ioan Coşa, protopop al Sibiului, iar amintiri ale activităţii arheologice, didactice sau universitare ale lui Iuliu Paul şi evocări despre personalitatea acestui eminent cercetător au rostit Alexandru Constantin Chituţă, şef Secţie Educaţie, Marketing, Comunicare şi Secretariat din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, Pamfil Matei, fost decan al Facultăţii de Litere, Istorie şi Jurnalistică,  istoricul şi arheologul Ioan Marian Ţiplic, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, fost student al lui Iuliu Paul, Marius Ciută, şi el fost student al celui comemorat, Ilie Moise, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, şi Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului naţional Brukenthal.

Bustul a fost dezvelit de către Sabin Adrian Luca, managerul MNB, Alexandru Constantin Chituţă, Ilie Moise, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Ioan Marian Ţiplic, de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Marius Ciută, fost elev al lui Iuliu Paul şi Pamfil Matei.

Iuliu Paul s-a născut la 18 august 1930, în Bocicău, judeţul Satu Mare. A studiat la Satu Mare şi la Cluj. După absolvirea facultăţii vine la Sibiu unde va sta până în perioada anilor '90, când se va muta la Alva Ilia pentru a înfiinţa şi a preda "la cheie", cum a spus unul dintre cei care l-au evocat, Universitatea "1 Decembrie" din Alba Iulia.
A fost director ştiinţific al Muzeului Brukenthal, şi a predat la nou înfiinţata Facultate de Filologie-istorie" din Sibiu. În 1991 devine rectori al noii Universităţi "1 Decembrie". Şi tot graţie lui este înfiinţat  Institutul de Arheologie Sistemică.
În 1995 primeşte premiul "Vasile Pârvan” al Academiei Române, pentru volumul "Cercetări preistorice în Transilvania". Trece la cele veşnice pe 4 noiembrie 2009.

Preluat din Ziarul Tribuna