Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului – ITO 2024 – Bran-Zărnești

Peste 350 de tineri din cele zece protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului au fost prezenți la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Cristian, județul Brașov, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibițpolitului Politului și Mitropolitul Mitropolitului. . numeros sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul vocal „Anatoly” al Operei din Brașov. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit le-a adresa tinerilor ortodocși din cuprinsul eparhiei un cuvânt de binecuvântare.

„Aș vrea să înțelegeți că noi, cei mai în vârstă decât voi, nu suntem numai dascăli. Noi suntem părinții voștri. Nu am să vă ascultăm pe voi, vrem să vă înțelegeți pe voi și voi, la rândul vostru, să înțelegeți ceea ce trebuie să înțeleagă orice creștin. Dacă voi această conștiință, viitorul Bisericii și viitorul neamului, ați înțeles totul! Atunci cu dragoste vă primim și stăm alături de voi, vă îndrumăm și vă însoțim pe drumul al vieții, care nu este ușor. Am vrea să vedem pe chipurile voastre bucuria tinereții, o speranță pe care nu ți-o dau zilele care vin și care se anunță tot mai dificile, ci ți-o da credința puternică în Dumnezeu, Care te-a rânduit să vii în lume. El va avea grijă de tine ca să-ți împlinești idealul până la capăt. Ne gândim totdeauna la viitor… și voi gândiți mai mult sau mai puțin, dar nostru și voi datoria de a viză, de-a dori mai mult, de a încerca să vă împliniți într-un mod ideal viitorul vostru. Și dacă acestea vor fi prinse în dragostea Mântuitorului Iisus Hristos, în binecuvântarea care vine asupra noastră, în harul lui Dumnezeu, de care ne împărtășim fără să fim vrednici, atunci nădejdea noastră este puternică. Dumnezeu nu va ajuta și nu va binecuvânta. Vă binecuvântăm pe toți cei care a venit aici și vă căm să fiți așa cum vă prețuim noi și văm noi, reprezentanții tineretului creștin ortodox iubitor de Hristos. Duceți bucuria voastră și binecuvântarea lui Dumnezeu în casele voastre și îi binecuvântați prin dragostea voastră pe părinții care v-au născut și v-au crescut. Dar duceți și în bisericile voastre, în comunitățile de unde veniți, bucuria aceasta a Învierii, care se repetă mereu.”, a transmis ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” părintelui Emil-Ionuț Turc (Parohia Cristian III), Ordinul „Anastasia Șaguna” doamnei preotese și comuna Girălao și Ramona Mirela Turlao III. dlui Octavian Buta (viceprimarul comunei Cristian) și familiei Mureșan Viorel și Daniela (ctitorii bisericii), le-a oferit Ordinul cultural „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”. De asemenea, preoții Ionuț Adrian Pâtea (Parohia Râșnov-Sfântul Nicolae) și Giurgiu Dorin Silviu (Parohia Râșnov V) au fost hirotesiți iconomi stavrofori.

Programul ITO 2024, organizat anul acesta de către Protopopiatul Bran-Zărnești, a continuat cu vizitarea Dino Parc Râșnov și a Cetății Râșnov, apoi au urmat activitățile de team building și workshop-uri pe tema „Tânăr creștin și tânăr român, astăzi!”.

La final, tinerii participanți au luat parte la un concert susținut de Cvintetul vocal „Anatoly”. Întâlnirea tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului, sa încheiat cu un cuvânt de mulțumire adresat tinerilor participanți, voluntarilor și tuturor celor implicați în buna desfășurare a ITO 2024 – Bran-Zărnești, de către Pr. Prot. Ion Manea.

„Vă mulțumim tuturor, vă mulțumim dumneavoastră, copiilor, tinerilor care, iată, faceți parte dintr-o generație care, de multe ori, este judecată înainte de a fi ascultată, pentru că pe foarte mulți îi auzim spunând despre generația aceasta tânără că nu. . . ar avea nicio șansă. Prezența dumneavoastră aici demonstrează contrariul, nu arată că sămânța cea bună încă există. Încă mai există speranță atât pentru Biserica noastră, cât și pentru neamul nostru. În ziua de astăzi, că ești tânăr creștin, că ești tânăr român, aceste valori tindem să le lăsăm deoparte, uităm prea repede de ceea ce nu identifică pe noi ca români. […] De aceea trebuie să fim întotdeauna mândri că suntem români și că suntem creștini. Sunteți creștini și sunteți copiii unor părinți creștini, care, înainte de toate, v-au născut. […] Ați fost primiți ca niște daruri ale lui Dumnezeu și de aceea noi așa v-am primit, așa vă prețuim. Și, iată, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca dragostea aceasta, atunci când veți ajunge la vârsta potrivită, să o înmulțiți. Dragostea pe care Dumnezeu o revarsă prin nașterea copiilor, pentru că aceasta este singura noastră scăpare ca neam român și neam creștinesc.”