IPS Mitropolit Laurenţiu: „Unitatea Bisericii este un dar dumnezeiesc”

Credincioşii din cartierul sibian Valea Aurie au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit în Duminica de după Înălţarea Domnului în curtea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Valea Aurie, prefaţând sărbătoarea hramului şi marcând cei zece ani trecuţi de la târnosirea locaşului de cult ridicat aici pentru a fi un loc de rugăciune şi de sfinţirea a oamenilor care locuiesc în această parte a Sibiului.

Împreună cu ierarhul au liturghisit vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, precum şi slujitorii locaşului de cult din Valea Aurie.

La Sfânta Liturghie au participat credincioşi din cartier şi din alte părţi ale oraşului, respectând măsurile de distanţare sanitară şi purtând măşti de protecţie, aşa cum au prevăzut autorităţile în timp de stare de alertă pentru prevenirea răspândirii noului tip de coronavirus.

Unitatea de credinţă

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, care a tâlcuit Evanghelia citită în această duminică în care îi cinstim pe Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic, modele de unitate de credinţă pentru orice creştin.

„În această Evanghelie, Mântuitorul Iisus Hristos se roagă Tatălui şi Îi mulţumeşte pentru că L-a preamărit şi Îl preamăreşte şi El pe Tatăl. Se roagă apoi pentru ucenicii şi apostolii Săi care aveau în faţă misiunea propovăduirii Evangheliei, lucru deloc uşor. Dar mai avea ceva în faţă, ceva ce El, Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, ştia, şi anume că, mai greu decât propovăduirea Evangheliei este să păstrezi unitatea de credinţă, ştia Dumnezeu că vor veni tulburări, dezbinări, ispite în ceea ce priveşte mărturisirea credinţei şi unitatea de credinţă. De aceea, S-a rugat Tatălui Ceresc pentru ca pe ucenicii Săi să-i păstreze în unitate de credinţă”, a spus părintele Ioachim Tomoiagă.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre unitatea de credinţă pe care Dumnezeu o păstrează în Biserică, prin oamenii aleşi să mărturisească prin viaţa lor adevărata credinţă, primind astfel darurile Duhului Sfânt.

„Aşteptăm acum, ca şi ucenicii, împlinirea făgăduinţei Mântuitorului Iisus Hristos, împlinirea acestei promisiuni care n-a făcut altceva decît să reactiveze bucuria din Ziua Paştilor, când li S-a arătat lor şi le-a zis: «Pace vouă!». Se va pogorî Duhul Sfânt peste noi, peste lume, dar mai ales Se va pogorî Duhul Sfânt în inimile noastre. De aceea, duminica aceasta ne pregăteşte pe noi prin mesajul evanghelic atât de frumos şi de bogat, prin rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos pentru lume, pentru ucenici şi pentru credincioşii Bisericii. Trebuie să înţelegem că darul unităţii, al menţinerii credinţei în unitatea Bisericii este un dar dumnezeiesc, nu este o virtute a noastră, o calitate sau o însuşire a noastră, pentru că dacă încercăm să ne lăudăm că suntem credincioşi, îndată, săvârşind fărădelegi, păcate mai mici sau mai mari, dovedim că nu noi păstrăm unitatea Bisericii, ci Dumnezeu o menţine prin noi. Dumnezeu ne cheamă să ne întoarcem la El, există această tainică aşteptare. Dumnezeu aşteaptă mereu întoarcerea noastră, iar noi aşteptăm darul lucrării Sale în viaţa noastră, darul Duhului Sfânt”, a subliniat ierarhul.

Părintele Alexandru Szaz de la biserica din Valea Aurie a mulţumit ierarhului în numele preoţilor slujitori şi al credincioşilor din cartier pentru vizita arhierească şi i-a oferit în dar o icoană.

Biserica „Pogorârea Sfântul Duh” din Valea Aurie a fost ridicată în anii de după evenimentele din decembrie 1989. În perioada 1993-2000 slujbele religioase s-au oficiat în demisolul bisericii, iar mai apoi s-a slujit în partea de sus a locaşului. Demisolul a devenit mai apoi sediul Centrului de zi pentru copii al Asociaţiei „Sfântul Nicolae”, instituţie socială care funcţionează şi în zilele noastre în noul sediu din incinta locaşului locaşului de cult. Pe 24 mai 2010, biserica avea să fie sfinţită de IPS Mitropolit Laurenţiu.