Slujire arhierească în cartierul sibian Turnișor

În Duminica lăsatului sec de carne, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie“ şi „Sfântul Mina“ din cartierul sibian Turnişor. Cartierul sibian Turnișor a fost un sat săsesc de lângă municipiul Sibiu. Acest sat datează din secolul al XIII-lea, iar bazele lui au fost puse de o colonie săsească. Așezarea a fost întemeiată și are atestare documentară încă din anul 1336. Începând cu anul 1734 au început să se stabilească în acestă zonă și landeri. Dupa sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, satul Turnisor este înglobat ca și cartier mărginaș al municipiului Sibiu, aflându-se acum în plină expansiune. Extinderea cartierului a făcut necesară construirea unei a doua biserici, pe lângă cea istorică din zonă, acest nou locaș de închinare fiind acum în faza de pictură în tehnica frescă. Credincioşii din această parte a Sibiului au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească, pentru a primi binecuvântarea ierarhului lor.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Duminica lăsatului de sec de brânză, ziua în care ne pregătim pentru intrarea în Postul Mare arătând ce este și în ce constă postul adevărat.

Mai întâi de toate, postul este un act de cinstire adusă lui Dumnezeu, cu suflet smerit. Există acest sens tainic al postului pe care trebuie să îl înțelegem astăzi așa cum se cuvine. Nu înseamnă că trebuie să te ascunzi și să minți când postești, ci să nu te lauzi în fața altora care nu postesc, umilindu-i. Mântuitorul Iisus Hristos condamnă fățărnicia fariseilor în legătură cu postul, aceștia urmărind doar lauda și aprecierea oamenilor, nu folosul sufletesc al acestor nevoințe. În Sfânta Evanghelie de astăzi suntem îndrumați să ne comportăm ca oameni obișnuiți, să nu ieșim cu nimic în evidență în fața oamenilor în această perioadă a împlinirii nevoințelor noastre duhovnicești, decât cu credința și cu smerenia noastră.

Postul este o lucrare spirituală complexă pornită din credință și din dorința omului de desăvârșire prin împlinirea poruncilor dumnezeiești. Sensul pozitiv al postului constă tocmai în voința liberă a credinciosului de a se pregăti sufletește și trupește pentru apropierea de Hristos și de Tainele Sale mântuitoare: Spovedania și Împărtășania, a arătat ierarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Mihai Avram a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Nocrich din Protopopiatul Agnita, iar teologul Alin Ilie Bîrsan a fost hirotonit diacon.

Pentru activitatea depusă pe plan misionar-pastoral la parohia sibiană, pr. Gheorghe Negrea a fost hirotesit iconom-stavrofor.

Pe lângă lucrările de pictură a lăcașului de cult, cele două parohii de la biserica sibiană, păstorite de preoţii Gheorghe Negrea şi Ioan Lupu, construiesc și un așezământ social unde va funcționa o cantină și mai multe cabinete medicale.