„TABOR” Parohia Deficienților de auz

“TABOR – CONSILIERE ŞI SPRIJIN PENTRU PERSOANELE CU DEFICIENŢĂ DE AUZ”

Coordonator proiect: P.C. Pr. Marian Vlăduţ

Proiectul „Tabor - apostolat pentru comunitatea credincioşilor cu deficienţă de auz” din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului îşi desfăşoară activitatea din luna februarie 2006.

Serviciile oferite sunt:

  • Slujbe religioase în limbajul mimico-gestual care se desfăşoară în biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnul”, din cartierul Lazaret-Sibiu
  • Asistenţă socială pentru persoanele cu deficienţă de auz (serviciu acreditat începând din iulie 2006)
  • Consultaţii medicale lunare acordate persoanelor cu deficienţă de auz
  • Vizite pastorale şi slujbe religioase ocazionale în casele credincioşilor

Persoanele cu deficienţă de auz sunt asistate în instituţiile publice ale municipiului Sibiu (Primărie, Tribunal, Spital etc.) în scopul traducerii discuţiilor în limbajul mimico-gestual, de către P.C. Pr. Marian Vlăduţ

Serviciile oferite în cadrul proiectului sunt acreditate prin Serviciul de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei Sibiului.

Pe tot parcursul anului se oficiază slujbe religioase pentru credincioşii cu deficienţă de auz din Făgăraş, la Protopopiatul Ortodox Făgăras şi pentru cei din Braşov, la demisolul bisericii cu hramul Sfinţii Constantin şi Elena – Valea Cetăţii Braşov.

Tipuri de servicii:

Prin proiectul „Tabor” beneficiază de servicii sociale şi medicale, în funcţie de caz, de consiliere juridică şi de consiliere spirituală, 240 de persoane cu deficienţă de auz din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. De asemenea beneficiază de asistenţă religioasă şi 110 copiii din cadrul CSEI nr. 1 şi 118 din cadrul CSEI nr. 2 din Sibiu .

Anual se organizează câte o excursie-pelerinaj cu credincioşii deficienţi de auz din Sibiu.

Cu ocazia Sărbătorilor de Paşti şi Crăciun, prin proiectul „Tabor”, se acordă pachete cu alimente credincioşilor cu deficienţă de auz din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, precum şi pungi cu dulciuri pentru elevii din cadrul Şcolii Speciale nr. 1 Sibiu şi ai Centrul Şcolar pentru educaţie incluzivă nr 1 şi nr. 2.

În luna iulie 2010 s-au acordat, prin proiectul „Tabor”, 10.000 lei şi ajutoare materiale (îmbrăcăminte şi alimente) pentru sinistraţii din com. Pătrăuţi, jud. Suceava.

Resurse umane:

1 preot, 2 Asistenţi sociali din cadrul SASAS, voluntari din cadrul Asociaţiei Acord Sibiu

Parteneri: Asociaţia ACORD Sibiu, Fundaţia Sf. Împăraţi Constantin şi Elena Braşov

Valoare buget: 20.000 lei/an

Surse de finaţare:

Fonduri proprii

Donaţii şi sponsorizări