Sfânta Liturghie arhierească și slujba de Bobotează din Piața Mare

Praznicul Botezului Domnului a adunat şi în acest an mii de credincioşi în Piaţa Mare din Sibiu la sfinţirea cea mare a apei. Această rânduială liturgică a fost săvârşită la finalul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Mitropolitană din Sibiu de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Această rânduială liturgică, unică prin frumuseţea ei şi prin darurile duhovniceşti pe care le aduce tuturor celor care participă şi se roagă Sfintei Treimi în zi de mare sărbătoare, a fost săvârşită la finalul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte pr. prof. univ. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, consilieri ai Arhiepiscopiei Sibiului, cadre didactice universitare şi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, diaconi, dar și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Sfânta Liturghie s-a încheiat pe scena amenajată în Piaţa Mare, după săvârşirea sfinţirii celei mari a apei. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc, protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coșa, cadre didactice universitare şi slujitorii Catedralei Mitropolitane, s-au aflat toţi preoţii de la bisericile din Sibiu, iar Piaţa Mare a fost plină de credincioşi din toate comunităţile parohiale.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat importanţa praznicului Botezului Domnului şi foloasele duhovniceşti şi trupeşti  pe care Agheasma cea Mare le aduce celor care o consumă cu credință.

„Iubiți credincioși, cu ajutorul bunului Dumnezeu, iată că am sosit și astăzi la acest Praznic dumnezeiesc, săvârșind într-un mod cu totul special Sfânta Liturghie în parohiile noastre și încheind-o aici, prin otpust, Liturghie începută în Catedrala noastră mitropolitană. După ce am săvârșit o slujbă unică, cea care se săvârșește în ziua ajunului, dar și în ziua Praznicului Botezului Domnului, am înțeles faptul că noi nu serbăm ceva, doar un eveniment istoric din viața Bisericii noastre, ci participăm în mod real la minunea pe care a săvârșit-o Mântuitorul Iisus Hristos, cea a Arătării Sale, așa cum ea era denumită în vechime. În acest al treilea Praznic al sărbătorilor – prima minune a săvârșit-o când S-a născut în peștera din Betleem, iar a doua a fost aceea a tăierii împrejur și punerea numelui Domnului Iisus Hristos –, completându-le pe primele două și, mai deplin, pe prima dintre ele, este minunea de la Botez. Biserica noastră multă vreme a serbat cele două evenimente, Nașterea și Botezul Domnului, la o singură dată, în data Botezului și, cum am spus, ea s-a numit Arătarea Domnului sau Teofania. Este vorba despre Arătarea lui Dumnezeu pentru că în momentul în care Fiul lui Dumnezeu a intrat în apa Iordanului, Preasfânta Treime S-a arătat, S-a descoperit în mod deplin. Dacă până atunci doar prin mărturiile Sfintei Scripturi aveam imaginea aceasta a lui Dumnezeu în Treime, iată că acum Preasfânta Treime Se face arătată lumii, prin Fiul lui Dumnezeu, în apa Iordanului. Glasul Tatălui de sus a confirmat faptul că e Fiul Său Cel iubit, întru Care bine a voit, iar Duhul Sfânt S-a arătat deasupra Lui în chip ca de porumbel. […] Apa aceea, a Botezului, simbolizează apa creației, peste care Duhul lui Dumnezeu Se purta. Iată de ce, cu multă evlavie, păstrăm această apă pe care am sfințit-o acum printr-o rugăciune specială, printr-o rânduială care este în centrul rânduielilor noastre sfințitoare. […] Apa mare, Agheasma cea Mare, își păstrează firea, își păstrează ceea ce noi am invocat. Aceste schimbări care au în vedere finalitatea nouă a Apei se împlinesc în ecteniile rostite și în rugăciunea cea mare, a sfântului Sofronie al Ierusalimului, pe care le-am adresat lui Dumnezeu. Am chemat pe Duhul Sfânt să Se pogoare peste ea și ea să devină sfințitoare a vieții, să devină ocrotitoare a tuturor bunurilor pe care le avem noi și ea să păstreze acest dar lucrător și această sfințenie în însăși firea ei”, a spus Înaltpreasfinția Sa credincioșilor prezenți în Piața Mare a urbei de pe Cibin.

Peste 15.000 de sticle de 0,5 litri cu apă sfinţită şi încă 3000 de litri  în butoaie de câte 500 de litri fiecare, toate au fost pregătite pentru a fi împărţite credincioşilor la finalul slujbei de sfinţire. Preoţii şi personalul Catedralei Mitropolitane au împărţit la final sticlele cu apă sfinţită pregătite pentru această mare sărbătoare a creştinătăţii, pentru ca oamenii să guste din Agheasma Mare, să-şi sfinţească bunurile şi, prin aceasta, să afle ajutor şi ocrotire de la Dumnezeu.

Reporter şi Imagine Costin Chesnoiu