Slujba Vecerniei din Duminica Învierii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Slujba Vecerniei din Duminica Învierii, numită şi „A doua Înviere” a fost oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, consilieri eparhiali și preoții din Protopopiatul Sibiu, în frunte cu protopopul Ioan Coșa.

În cadrul slujbei religioase a fost citită Evanghelia în mai multe limbi, semn al universalităţii mesajului evanghelic şi al unităţii în Hristos, Cel Înviat.

„Arătându-Se ucenicilor, aşa cum i-a pregătit pe ei la Cina cea de Taină, ca să ştie cum să facă Sfânta Liturghie, ca o actualizare a Pătimirilor Sale, Mântuitorul îi investeşte pe ei de data aceasta într-o lucrare deosebită, o lucrare sacramentală care se va împlini la Pogorârea Sfântului Duh. A suflat asupra lor şi le-a zis: «Luaţi Duh Sfânt! Cărora le veţi ierta păcatele, vor fi iertate, iar cărora le veţi ţine, ţinute vor fi!» Este o lucrare de bază care vine îndată după slujirea Sfintei Liturghii”, a subliniat ierarhul.

„Am intrat în Săptămâna Luminată. Dacă o săptămână întreagă am urcat cu Mântuitorul Iisus pe Dealul Golgotei, iată acum, începând de astăzi şi până duminica viitoare, suntem martori ai tuturor dovezilor privind veridicitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Evanghelia de astăzi se întrerupe la condiţia pusă de Apostolul Toma de a crede că Mântuitorul a înviat, atunci când El S-a arătat ucenicilor şi Toma nu era prezent. Duminica viitoare este numită Duminica lui Toma, când Mântuitorul S-a arătat din nou ucenicilor şi era prezent şi Toma, care a fost chemat să aducă o mărturie în plus pentru a întări pentru noi credinţa în Învierea. (…) În această săptămână vor mai fi şi alte arătări ale lui Iisus Hristos Cel Înviat, cea mai importantă fiind cea către Luca şi Cleopa, când Mântuitorul Hristos a săvârşit euharistia ca la Cina cea de Taină, ucenicilor li s-au deschis ochii şi L-au cunoscut, iar El s-a făcut nevăzut”, a mai spus ierarhul la final.

După slujba Vecerniei, soborul slujitor şi sutele de credincioşi prezenți au pornit prin centrul cetăţii Sibiului, spre a vesti tuturor marea minune a Învierii Domnului, Procesiunea Învierii (marșul de Paști) fiind deja o tradiție la Sibiu, tradiție inițiată și statornicită de Părintele Mitropolit Laurențiu. Preoţii şi credincioşii au purtat prin centrul oraşului icoana Învierii, moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi și au vestit tuturor marea minune.

„Am rânduit ca în această Duminică Sfântă să realizăm această procesiune, ieşind din biserică şi vestind cetăţii că Mântuitorul a înviat. Am dorit ca această manifestare să fie a comuniunii depline, a tuturor preoţilor care slujesc în cetatea Sibiului. Suntem împreună acum, în acest pelerinaj, în această manifestare a bucuriei, pentru ca ea să fie împărţită tuturor şi să fie statornică în viaţa noastră”, a spus IPS Laurenţiu.